Traži
  • 1. Smještajni objekti
  • 2. Ugostiteljski objekti
  • 3. Turističke agencije
  • 4. Servisne stanice
  • 5. Garaže i parkirališta
Lokacija

BFS za smještajne objekte

1. Bike Friendly Standard za smještajne objekte

Vrste smještaja na koje se primjenjuju navedeni kriteriji su: smještaj u domaćinstvu i na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu, porodičnom seljačkom gazdinstvu, sobe, apartmani, pansioni, kuće za odmor, kampovi, moteli, hoteli i hosteli.
Smještajni objekt pristaje primati cikloturiste i osigurati natkriveno spremište za bicikle koje se može zaključavati. Za svaki bicikl potrebno je u spremištu osigurati cca 2 m2 prostora. Uostalom, ispod možete pročitati sve kriterije.

Kriteriji BFS za smještajne objekte

1. Smještaj

Smještajni objekt pristaje primati cikloturiste na minimum jednu noć

2. Spremište za bicikle

1. Smještajni objekt mora imati osigurano spremište za bicikle s visećim stalcima (prednji točak se zakači za kuku na zidu, a zadnji treba biti oslonjen na nosač ili na pod prostorije).
2. Spremište mora biti natkriveno ili zatvoren prostor koji se može zaključavati.
3. Spremište za bicikle mora nuditi mogućnost zaključavanja bicikla za nosač (lanac i lokot za zaključavanje bicikla ili posebnu sajlu na zaključavanje).
4. Ako smještaj ima više zasebnih smještajnih jedinica, a samo jedno spremište za bicikle, ono mora imati video nadzor ili cikloturisti moraju imati mogućnost spremanja svog bicikla u svojoj smještajnoj jedinici (apartmani, sobe, kuće za odmor).
5. Za svaki bicikl potrebno je u spremištu osigurati cca 2 m2 prostora i bicikli se pri spremanju ne smiju dodirivati s drugim biciklom.

3. Oprema u spremištu

U spremištu mora biti na raspolaganju sljedeće:
1. Jedan komplet alata za popravak bicikala: komplet imbus ključeva od 2 do 10, sklopivi komplet alata za bicikl, „papagaj“ kliješta, „francuski“ ključ, plastični „montirači“ za skidanje guma, komplet „zvijezda“ ili „viljuškastih“ ključeva od 4 do 20.
2. Jedan stalak za popravak bicikala
3. Komplet za krpljenje pneumatika
4. Pumpu za bicikla
5. Mazivo, tekuće ili u spreju, za podmazivanje lanca.
6. Utičnice za punjenje pedeleca (električnog bicikla).

4. Svlačionica

Na ulazu u smještajnu jedinicu ili u spremište za bicikle, vlasnik smještaja je dužan osigurati mjesto za presvlačenje i odlaganje prljave odjeće i obuće cikloturista (vješalica za odjeću, polica za cipele).

5. Vešeraj

Vlasnik smještaja mora osigurati mogućnost pranja i sušenja opreme i odjeće (sportskog trikoa) u roku od par sati (od večeri do jutra). Samouslužna perilica za rublje sa sušilicom uključeno u cijenu smještaja, pranje i sušenje uključeno u cijenu smještaja, usluga pranja u praonici uz naknadu.

6. Praonica bicikla

U sklopu okućnice cikloturistima mora biti na raspolaganju mjesto za pranje, sušenje i podmazivanje bicikala (gumeno priključno crijevo za vodu s nastavkom za četkanje i pranje, spužva sa posudom za pranje, autošampon, platneni ili papirnati ubrusi za brisanje, odnosno sušenje i podmazivanje, metlica i lopatica za skupljanje otpada, posuda za odlaganje otpada).

7. Info kutak

Smještajni objekti imaju info kutak sa: biciklističkim/turističkim mapama, informacijama o voznom redu javnog prijevoza, kontaktima “Bike Friendly“ usluga (servisni centri, agencije, smještaj, ugostiteljski objekti, garaže za kratkoročno parkiranje), kontaktima hitnih službi (hitna pomoć, gorska služba spašavanja, vatrogasci, policija), brojevima telefona taksi službe, turističke agencije ili drugih specijaliziranih prijevoznika za prijevoz putnika s biciklima, smještaj pruža informacije o mogućnostima smještaja u objektu istog kvaliteta na idućem odredištu cikloturista. Informacije trebaju biti na lokalnom i engleskom jeziku.

8. Osoblje smještajnog objekta

Osoblje smještajnog objekta je informirano o potrebama cikloturista organizacijom obuke od strane menadžera/vlasnika objekta. Smještaj na sebe preuzima asistenciju pri narudžbi dijelova sa dostavom na kućnu adresu ako je servis udaljeniji od 20 kilometara.