Traži
  • 1. Smještajni objekti
  • 2. Ugostiteljski objekti
  • 3. Turističke agencije
  • 4. Servisne stanice
  • 5. Garaže i parkirališta
Lokacija

BFS za ugostiteljske objekte

2. Bike Friendly Standard za ugostiteljske objekte

Ovi kriteriji se odnose na ugostiteljske objekte koji pružaju usluge konzumiranja pića i hrane ili samo pića. Mogu biti u sklopu hotela, benzinskih pumpi, trgovačkih centara ili samostalni. Biciklistima su posebno zanimljivi ugostiteljski objekti uz biciklističku stazu, na ulazu u pješačku zonu, pred kulturnim i prirodnim atrakcijama.
To su ugostiteljski objekti koji se nalaze na ruti kretanja cikloturista. To je mjesto susreta, mjesto za informiranje, okrepu, punjenje digitalnih aparata i baterija pedeleca (električnog bicikla). U ovu grupu spadaju: restorani, kafići, pubovi, slastičarne, benzinske stanice, trgovački centri, itd.
Ukoliko vlasnik ugostiteljskog objekta ima i smještaj, on može odlučiti da se prijavi za dobivanje standarda samo za ugostiteljski dio objekta i u tom slučaju ne mora ispunjavati uvjete predviđene za smještajne objekte.

Kriteriji BFS za ugostiteljske objekte

1. Parkiranje bicikla

1. Parkiranje za bicikl mora biti na dobro vidljivom mjestu na samom ulazu u objekt, na poziciji gdje bicikla ne mogu biti oštećena od strane drugih vozila
2. Držači za bicikl moraju imati najmanje 5 mjesta za bicikla, te biti u visini okvira bicikla tako da se bicikl osigura za okvir (60-100 cm)
3. Na parkingu je poželjno imati najmanje 2 vodootporne utičnice za punjenje akumulatorskih baterija pedeleca (električnog bicikla).

2. Usluga energetskih napitaka i hrane

Ugostiteljski objekti pružaju uslugu energetskih napitaka i hrane, te mogućnost prikladnog pakovanja da se ta hrana i piće može ponijeti sa sobom.

3. Ulazak u objekt

Ugostiteljski objekti omogućavaju cikloturistima da uđu u objekt u sportskoj odjeći i obući.

4. Korištenje električne energije u objektu

Ugostiteljski objekti omogućavaju nenaplatno punjenje akumulatorskih baterija mobilnih telefonskih, GPS i ostalih uređaja (mali boksovi sa utičnicom koji se zaključavaju). Omogućavaju korištenje električne energije unutar objekta za punjenje akumulatorskih baterija pedeleca (električnog bicikla), ukoliko to nije omogućeno ispred objekta.

5. Info kutak

Ugostiteljski objekti imaju info kutak s: informacijama o voznom redu javnog prijevoza, kontaktima najbližih “Bike Friendly“ usluga (servisni centri, agencije, smještaj, garaže za kratkoročno parkiranje), kontaktima hitnih službi (hitna pomoć, gorska služba spašavanja, vatrogasci, policija), biciklističkim/turističkim mapama. Informacije trebaju biti na lokalnom i engleskom jeziku.

6. Osoblje ugostiteljskog objekta

Osoblje ugostiteljskog objekta je informirano o potrebama cikloturista organizacijom obuke od strane menadžera/vlasnika objekta.

7. Oprema

Ugostiteljski objekt mora imati sljedeću biciklističku opremu koju cikloturisti mogu besplatno koristiti: 1. Set malog alata, 2. Set prve pomoći, 3. Pumpu za pneumatike, 4. Set alata za krpljenje pneumatika.